50g Sakura MATCHA z Uji

750 Kč / balení 619,83 Kč bez DPH 15 Kč / 1 g
Předobjednávka (>5 balení)
Možnosti doručení

Sakura matcha z Uji v Japonsku v 50g plechovce (větší než naše 30g). 96 % matcha z cultivaru Yabukita a 4 % lístků sakury. Je velmi jemná, bez známek nepříjemné hořkosti či trpkosti, spíše travnatá. Lze ji konzumovat samotnou (usucha) i s mlékem. Je single origin a single cultivar s jemným podtónem sakury. Chuť sakury není sladká, připomíná spíše jasmín. Matcha si i přes obsah růžových lístků zachovává krásně zelenou barvu.

  • First harvest - nejmladší čajové lístky z první sklizně
  • Ceremonial - vhodné i pro samostatnou přípravu, ideální v kombinaci s mlékem
  • Single origin - Uji, Japonsko
  • Single cultivar - Yabukita společně s 4% lístků sakury
  • JAS certifikace

DATUM ODESLÁNÍ ODHADUJEME NA 4.9.-9.9. (dokončujeme tisk etiket)

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení: 100% mletý ceremoniální zelený čaj matcha, prášek z lístků té nejvyšší kvality.

Původ: Uji, Japonsko

Upozornění: Není náhradou pestré stravy. Doporučená denní dávka je pro dospělého člověka 2-6g matchy denně. Těhotné a kojící ženy mohou 2 g matcha denně. Není vhodné pro děti.

Balení a uchování kvality

Matcha je balena v 50 g plechovkách, což umožňuje její ochranu před vzduchem a světlem. Minimální trvanlivost je uvedena zespodu na obalu, přibližně se většinou jedná o rok. Pro prodloužení doby spotřeby je možné matchu skladovat v tmavém a chladném prostředí pod 10 °C (například v lednici). Pro zachování té nejlepší kvality doporučujeme matchu po otevření zkonzumovat co nejdříve.

Co je Matcha?

Matcha je jemně mletý prášek ze speciálně pěstovaných a zpracovaných zelených čajových lístků (Camellia sinensis). Čajovníky jsou před sklizní několik týdnů stíněny, což zvyšuje obsah chlorofylu a aminokyselin, čímž matcha získává svou zářivě zelenou barvu a jedinečnou chuť. Stonky a žíly jsou odstraněny během zpracování. Po sklizni jsou lístky napařeny, sušeny a jemně mleté na kamenných mlýnech, čímž vzniká výsledný prášek.

Matcha je ceněna pro své povzbuzující účinky a obsah L-theaninu. Bohužel není možné uvést všechny její benefity kvůli nařízení EU, nicméně si je můžete snadno dohledat na internetu. Případně se můžete podívat na Instagram: spill.the.matcha.

Příprava (usucha)

Pro přípravu a nejlepší možnou chuť matchy vám doporučuji pořídit si kompletní matcha set:

  • bambusovou metličku (chasen)
  • misku na matchu (chawan)
  • stojánek na chasen (magenaoshi)
  • tradiční lžičku na nabírání matchy (chashaku)
  • a případně i sítko pro usnadnění šlehání.
    1. Pokud je chasen (metlička) nový, namočte ho do horké vody, aby bambusové štětiny změkly a „otevřely se“. Později bude stačit chasen před použitím v horké vodě na chvíli namočit.
    2. V misce (chawan) prosijte 2 g matcha (= 2 naběračky z bambusové lžičky chashaku).
    3. Matchu zalejte trochou vody (cca 50 ml) s vodou o teplotě 80 °C (ne vyšší).
    4. Lehce směs zapracujte a poté vyšlehejte bambusovou metličkou (chasenem) svižným pohybem na cik-cak, do písmene “M”. Snažte se netlačit na dno misky. Při správném postupu by se vám měla vytvořit pěna (z velkých bublin se postupně stanou menší bublinky). Důležitější je jak je matcha rozmíchaná (bez hrudek), bublinky nemusí být cílem.
    5. Nezapomeňte chasen po použití opláchnout. Usušený ho uložte do stojánku, díky němu si uchová svůj tvar a lépe uschne.
    6. Matchu můžete konzumovat samotnou, s mlékem nebo si s ní připravit další nápoje, dezerty apod.

Webinář spánek x matcha

Pro detailní postup a další tipy (nejen) na přípravu matchy navštivte profil Sofie na Instagramu: spill.the.matcha a nebo na TikToku: spill_the_matcha.

Něco málo z historie

Všechny druhy čaje, ať už zelený, černý nebo oolong, pocházejí z rostliny Camellia sinensis. Existují dvě teorie o původu této rostliny: jedna ji lokalizuje k úpatí Východních Himalájí, zatímco druhá, obecněji přijímaná, ji situuje do jižních hor provincie Jün-nan v západní Číně. Camellia sinensis má dvě odrůdy: assamskou a čínskou. Assam má vyšší a větší listy, zatímco čínská je menší s menšími listy. V současnosti jsou čajové rostliny pěstovány v keřovitém tvaru, aby bylo snazší je sklízet.

Ačkoli byl zelený čaj do Japonska poprvé přivezen z Číny, byl v Japonsku postupně zdokonalen a stal se jedním z trvalých symbolů japonské kultury. První zmínky o čaji v Japonsku pocházejí z období Nara (646–794). V raném období Kamakura (1191) přivezl mnich Eisai čajová semena z Číny a také zavedl čínský styl přípravy čaje: čajové listy byly rozemlety na prášek a zalévány horkou vodou. Tento práškový čaj se konzumoval pro své léčivé vlastnosti a používali ho mniši k udržení bdělosti během meditací.

Matcha je základem japonského umění Chanoyu, známého jako čajový obřad. Srdcem Chanoyu je příprava matcha podle specifických pravidel a s použitím určených nástrojů. Tento obřad se vyvinul a zdokonaloval v různých historických obdobích díky vlivu čajových mistrů jako byli Murata Shuko a Takeno Jo'o, kteří přinesli do čajového obřadu skromný a japonský styl. V období Momoyama se Sen no Rikyū stal vedoucí postavou v čajovém světě, a jeho estetika a formální postupy přípravy čaje určily styl Chanoyu, jak ho známe dnes.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola